Boekel energiecafé voorlopig uitgesteld

Beperkte transportcapaciteit Enexis, uitstel postcoderoosproject Bovenste Broek

Door de beperkte mogelijkheden in verband met nieuwe Corona golf heeft het bestuur van Boekel Energie besloten om het energiecafé van 5 november a.s. niet door te laten gaan.

Het oorspronkelijke plan om een energiecafé te houden voor ons nieuwe postcoderoos project Bovenste Broek had toch niet door kunnen gaan. Enexis heeft ons laten weten dat de capaciteit van het elektriciteitsnet geen grotere zonnedaken meer aan kan. Dit betekent dat ons geplande postcoderoosdak niet gerealiseerd kan worden totdat Enexis de problemen heeft opgelost. We zijn in gesprek met de gemeente om ook de provincie te benaderen omdat deze netwerkproblematiek in meerdere gemeenten speelt.

Als alternatief zouden wij een presentatie houden over de innovatieve energievoorzieningen in het Ecodorp, maar vanwege de Covid beperkingen kan  ook deze niet doorgaan. Ecodorp Boekel gaat meer dan 1.000 zonnepanelen leggen die niet rechtstreeks op het net aangesloten worden. De grootste innovatie wordt een basaltaccu waarop 600 zonnepanelen worden aangesloten. In de zomer wordt de energie opgeslagen als warmte in het basalt. De rest van het jaar kunnen de woningen verwarmd worden met de warmte die in de zomer opgeslagen is. Dat gebeurt allemaal zonder het net te belasten.

Hier vind u een filmpje over de basaltaccu dat de werking alvast uitlegt:

Meer informatie vind u hier:

https://www.ecodorpboekel.nl/eu-rijk-brabant-en-ecodorp-boekel-testen-cesar-basaltaccu/

Hopelijk kunnen wij u in het begin van het nieuwe jaar weer uitnodigen voor een nieuw energiecafé.

Comments are closed.