Vanuit de bespaargroep

Goede opkomst Energiecafé over Energie besparen en geld verdienen.
Het energie-café werd erg goed bezocht wat door de werkgroep als zeer prettig werd ervaren. Uiteindelijk zijn we allemaal vrijwilligers die samen proberen de energie- bewustwording in ons dorp zo groot mogelijk te maken.

De werkgroep Besparing heeft als project, naast de energiecafe’s, de bespaarkoffer uitgezet onder de leden.

Vijftien mensen hebben zich aangemeld om de twee, verschillende, koffers uit te gaan proberen.

Eén koffer is speciaal ingericht voor gebruik op het tablet, de andere is af te lezen op een een bijgeleverd apparaat.

Banno Helmink, Hedon, is het centrale ophaal- en inleveradres. Hij belt mensen van tevoren op dat ze aan de beurt zijn en of het uitkomt. Bij het ophalen tekenen de mensen een ontvangstbewijs waar hij zelf een kopie van bewaart.

De reacties van tot nu toe ongeveer 15 leenbeurten zijn over het algemeen goed. Voor sommige mensen is het een beetje stoeien met de techniek maar uiteindelijk lukt het wel, andere vinden de omschrijving wat onduidelijk. Een aantal leners willen zelfs graag voor een 2e periode in aanmerking komen. Wij zijn blij met alle reacties en hopen dat de deelnemers evalueren hoe zij het gebruik van de bespaarkoffer ervaren zodat wij hiermee in de toekomst ons voordeel mee kunnen doen. Nog enkele mensen krijgen de koffer nog maar daarna hopen wij dat er weer nieuwe aanmeldingen zijn.

De werkgroep is bezig om een warmtebeeld camera aan te schaffen. Deze zal aan de buitenzijde van uw huis meten waar u warmte verliest, ofwel door de ramen ofwel door de muur. Dit geeft een duidelijk beeld waar u energie kunt besparen.

Dit jaar nog hopen wij hierover, en wat u met deze gegevens kunt doen, een energie-café te organiseren.

Ideeën voor volgende projecten:

Er is een subsidiepot voor de promotie en stimulatie van isolatie. De subsidie is toegekend en hieraan gaan Uden en Boekel deelnemen. De stichting A-energiek50 gaat de uitvoering hiervan begeleiden. Wat betekent dit voor ons dorp?

Wat zijn de consequenties van de verplichte energielabels?

Een volgend energiecafé zou kunnen gaan over de isolatie (spouwmuur) etc. De voorlichting wordt gedaan door een “promotor” van de stichting A-energiek50 in relatie met de presentatie van de warmtecamera.

Een energiecafé m.b.t. plaatsing en ervaringen van de geplaatste zonnepanelen door de coöperatie. Dit in samenhang met de eventuele koeling in huis en het daarbij behorende verbruik in de zomer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *